fr  /  cz

30 let Fondu Šalda: Hudební čtení s Brigitte Ouvry-Vial a Jean-Marcem Baccarinim

Galerie 35
ve francouzštině, rezervace nutná

Francouzský institut v Praze
Štěpánská 35, Praha 1

V roce 1993 vyhlásilo Francouzské velvyslanectví v České republice Program na podporu publikační činnosti Františka Xavera Šaldy. Díky němu došlo k navázání partnerství s českými nakladateli a za 30 let jeho existence fond podpořil vydání více než 645 překladů do češtiny různých žánrů: románů, odborné literatury, knížek pro děti, komiksů…Tím, že program zcela nebo zčásti hradí autorská práva nebo náklady na vydání, pomáhá každoročně realizaci přibližně deseti projektů, vybraných francouzsko-českou komisí.

V letech 2023-2024 se Francouzské velvyslanectví v Praze a Francouzský institut rozhodly oslavit třicáté výročí Fondu Šalda originálním způsobem a prozkoumat, jaké místo zaujímají čtení a knihy v našich "online" životech.


Přijdte v úterý 6. února od 18 hodin do Galerie 35 ve Francouzském institutu zažít jedinečné propojení hudby s četbou!

Specialistka na četbu a profesorka literatury Brigitte Ouvry-Vial a hudebník a dirigent Jean-Marc Baccarini připravili vystoupení nazvané „Způsoby čtení a způsoby bytí“ (Façons de lire et manières d’être), které se bude pohybovat na pomezí zvuku, hudby a textu.

Část večera bude věnována participativnímu čtení založenému na technice soundpaintingu. Na základě úryvků z textů budou členové publika vyzváni, aby si podle pokynů dirigenta hráli se zvukem. Výsledkem bude kolektivní vokální a zvukové představení, forma rekonstrukce aktu čtení.

Akce je zdarma a přístupná všem, co se zaregistrují (kliknutím na obrázek vstupenek výše).


Brigitte Ouvry-Vial

Brigitte Ouvry-Vial je držitelkou doktorátu z umění a vědy na Kolumbijské univerzitě (NYC), bývalou stážistkou na Ecole Normale Supérieure a čestnou členkou Institut Universitaire de France. Má za sebou dvojí profesní dráhu: působila jako profesorka literatury a knižní vědy na univerzitě v Le Mans (Francie) a jako redaktorka v malém nezávislém nakladatelství zahraniční literatury (Editions L'Inventaire, Paříž). Ve svém výzkumu se zaměřuje na estetiku vydávání literatury ve Francii ve dvacátém století a na dějiny čtení v Evropě. Mezi její poslední publikace patří Lire en Europe, kterou vydala společně s Lodovicou Braidou (Presses Universitaires de Rennes, 2020), a Leggere en Europa, rozšířená italská verze (Edizione Carroci, Roma, 2023).

Jean-Marc Baccarini

Po získání 1. ceny za klasický saxofon na Conservatoire Régional de Nice se Jean-Marc Baccarini začal věnovat jazzu a už nikdy nepřestal. Mistři jako Dave Liebman a posléze Mickael Brecker ho inspirovali, aby se vydal vlastní hudební cestou, v níž se prolíná nechvalně známá jazzová tradice definovaná Johnem Coltranem s uměním improvizace. Jeho kariéra na pódiu ho zavedla na jazzové festivaly v Paříži (Sunset, Duc des Lombards), Nice, Toulonu, Nancy, Vitrolles a v poslední době na festivaly Isola (Jazz for the planet) a Unesco Sound Week (v rámci Art en partage, Nice), stejně jako na mezinárodní hudební turné po Itálii (Turín, Janov), Německu (Drážďany, Norimberk), Istanbulu a naposledy v Praze. Zajímá se o vzájemné umělecké obohacování, a proto často kombinuje hudbu s tanečními vystoupeními nebo literárními čteními v muzeích (Fondation Maeght, Matissovo a Picassovo muzeum) a také vede soundpaintingová setkání s amatéry bez hudebního vzdělání. Jeho jazzová třída (včetně všech nástrojů) na vysoce ceněné Conservatoire Régional de Nice kombinuje klasickou a současnou muzikologii s historií jazzu, "umění stvořeného pro protest" (Jon Batiste).

Přidejte se k nám


Členská karta Francouzského institutu
Chci se stát členem