fr  /  cz

Večer čtení se Simonou Babčákovou

vstup zdarma, nutná rezervace

Francouzský institut v Praze
Štěpánská 35, Praha 1

Poté, co nám v roce 2023 běhal při čtení textů mráz po zádech, se Noci čtení vracejí do Prahy, tenokrát s tématem "Tělo"! Přijďte si ve čtvrtek 18. ledna 2024 od 18 hodin poslechnout herečku Simonu Babčákovou, která bude v češtině číst uryvky z francouzské klasiky i méně známých děl.

Tělo se v literatuře objevuje v nekonečném množství podob, metamorfóz a rozjímání. Může být básnickou evokací, předmětem anatomie pro vědu, zrcadlem charakterových rysů románové či pohádkové postavy, formou hybridizace s technologií v science-fiction příbězích, v komiksu je tím "nejuniverzálnějším obrazem, s nímž má kreslíř co do činění", jak říká Will Eisner, a v detektivkách často mrtvolou uprostřed zápletky. Tělo je také výsostně politické téma, tvořící součást "korpusu", který umožňuje řešit některé velmi aktuální otázky, jako jsou feminismus nebo vztah člověka k přírodě.


Simona Babčáková je jednou z nejoblíbenějších českých hereček. Působí také jako moderátorka a lektorka, do povědomí veřejnosti se poprvé dostala v Dejvickém divadle, kde hraje již více než 20 let. Objevila se také v řadě televizních seriálů (Comeback, Čtvrtá hvězda, Neviditelní, Zkáza Dejvického divadla, Ohnivé kuře. ...) a ve filmech (Zoufalci, Největší z Čechů, U mě dobrý, Nestyda, Díra u Hanušovic, Vybíjená, Přání k narozeninám...). Improvizaci se věnuje přes 15 let, je zakladatelkou skupiny NO A!

Už letos v září nás Simona Babčáková podpořila v poslání propagovat francouzsky psanou literaturu a překlady do češtiny a svou účastí na Nuit de la littérature, kde přečetla úryvek z knihy Virginie Despentes Vernon Subutex 1.

Vstup na akci je zdarma, nutná rezervace místa - rezervaci provedete kliknutím na obrázek vstupenek výše. Děkujeme!


Každoroční akci Noci čtení v roce 2017 spustilo francouzské ministerstvo kultury s cílem propojit knižní profesionály a čtenáře a oslavit radost ze čtení. Od roku 2022 jsou pořádané francouzským Centre national du livre (Národním centrem pro knihy a literaturu), příští ročník se uskuteční od 18. do 21. ledna 2024. Noci čtení jsou příležitostí k setkání a kulturním akcím v knihovnách a knihkupectvích, ale také ve školách, muzeích, kulturních a uměleckých zařízeních, komunitních centrech, či věznicích a dalších francouzských institucích, čímž potvrzují zásadní roli knih a čtení pro všechny.

Přidejte se k nám


Členská karta Francouzského institutu
Chci se stát členem