fr  /  cz

Velký rozhovor se Xavierem Galmichem

konferenční sál, 5. patro

Francouzský institut v Praze
Štěpánská 35, Praha 1

Francouzský institut v Praze společně s CEFRES přivítají v rámci cyklu Velkých rozhovorů profesora Xaviera Galmiche, jehož dvě díla vyšla letos v českém překladu :

  • Metafyzický Kurník (Le Poulailler métaphysique) je autobiografický text na pomezí deníkových zápisků, filosofické meditace a básně v próze. Kniha získala ocenění Prix Décembre 2021 a její české vydání v nakladatelství Revolver Revue podpořilo v roce 2023 Francouzské velvyslanectví v ČR skrze Fond F. X. Šaldy.
  • Znaky a přízraky (Signes et spectres), výbor přináší třicet osm statí z let 2000–2021 publikovaných porůznu v akademickém tisku, v konferenčních či tematických sbornících a periodikách, jako doprovodné texty knižních výborů z české literatury nebo příspěvky do kolektivních monografií. Vydalo nakladatelství Karolinum v listopadu 2023.

Xavier Galmiche je profesor české literatury a dějin a středoevropské kultury na Filosofické fakultě Sorbonny. Je také překladatelem z češtiny (A. Komenský, K. H. Mácha, J. Weil, B. Hrabal, J. Vladislav, a další..). Od roku 2020 je držitelem ceny Premia Bohemica Moravské zemské knihovny v Brně za souborné dílo, je básníkem a prozaikem.


Velký rozhovor bude moderovat Mateusz Chmurski, ředitel CEFRES a přednášející o středoevropské literatuře na Sorbonnské univerzitě.

 

Ve francouzštině se simultánním překladem do češtiny.

 

Ve spolupráci s CEFRES, nakladatelstvím Karolinum a Revolver Revue.

        

 

Přidejte se k nám


Členská karta Francouzského institutu
Chci se stát členem