fr  /  cz

POÉTIQUEMENT ELLE / Vie et poésie de Suzanne Renaud

Česko-francouzské kulturní centrum Petrkov / Muzeum literatury ve spolupráci s francouzským sdružením Romarin, Přátelé Suzanne Renaudové a Bohuslava Reynka Vás srdečně zvou 28. září v 15.30 hodin do Petrkova na představení POÉTIQUEMENT ELLE / Vie et poésie de Suzanne Renaud v podání MaO Tourmenové.

Tato mimořádná akce se koná u příležitosti dvojjazyčného vydání knihy Suzanne Renaud: Lettres à ses amis tchèques / Dopisy českým přátelům, kterou připravilo nakladatelství Romarin a stého výročí prvního setkání grenobelské básnířky Suzanne Renaudové s českým básníkem, výtvarníkem a překladatelem Bohuslavem Reynkem. Za přítomnosti Annick Auzimourové, prezidentky sdružení Romarin.

Básnické pásmo POÉTIQUEMENT ELLE v podání MaO Tourmenové představí život Suzanne Renaudové (1889-1964). Její sňatek v roce 1926 s Bohuslavem Reynkem (1892-1971) vedl k dlouhému a obtížnému exilu v Československu za času nacistického a později komunistického útlaku.
Životopisné vyprávění, které doprovází četbu vybraných básní, je pojato střízlivě. MaO Tourmenová elegantními gesty a jasným hlasem plným nuancí oživuje poezii, v níž Suzanne Renaudová zachytila nostalgii po rodném kraji Dauphiné, krásy Prahy či české lidové básně... Stejně prostá je i inscenace. Jen několik šátků, které si vypravěčka přehodí přes ramena a podtrhne tak klíčová období života a tvorby Suzanne Renaudové. V Petrkovském domě zazní texty v prostředí, kde básnířka prožila svůj život. Hlas recitátorky uvolňuje jejich emocionální náboj, a anaforou „Miluji tuto ženu“, ožívají a dostávají křídla…

Marie-Odile Tourmenová je absolventkou Beaux-Arts. Je dlouholetou členkou sdružení Romarin a dalších kulturních organizací, pořádá přednášky, divadelní představení a komentované prohlídky památkových objektů pro učené společnosti i střední školy.

Představení ve francouzštině.
Informace a rezervace: petrkov@pamatnik-np.cz
Vstupné 50 / 120 Kč
Petrkov 13, u Havlíčkova Brodu

Facebook.com/petrkov13
https://renaud-reynek.com

Přidejte se k nám


Členská karta Francouzského institutu
Chci se stát členem