fr  /  cz

Velký rozhovor s Edouardem Louisem

V francouzštině a v češtině

Kino 35
Štěpánská 35, Praha 1

V květnu je francouzská literatura v centru pozornosti Francouzského institutu v Praze! Po skvělém programu na knižním veletrhu Svět knihy 2023 pořádá institut v pondělí 15. května v 18 hodin Velký rozhovor se spisovatelem Edouardem Louisem.

Během tohoto rozhovoru Edouard Louis představí svůj román Changer : méthode, jehož český překlad od Sáry Vybíralové vydalo nakladatelství Paseka pod názvem Jak se stát jiným v dubnu 2023.

V tomto autobiografickém vyprávění Edouard Louis s upřímností a syrovostí popisuje své dospívání, poznamenané příchodem do města, konfrontací s bohatší společenskou vrstvou a snahou znovu objevit své vlastní já, dostat se co nejdále od svých kořenů a zároveň neztratit sám sebe. Kniha Jak se stát jiným vyvolala vášnivou debatu kvůli otázkám, které nastoluje: Jak se vymanit z pasti svého sociálního prostředí? Jak se změnit, aniž by člověk ztratil sám sebe? Co znamená být třídním přeběhlíkem?

Jedinečná příležitost diskutovat a setkat se s jedním z nejuznávanějších spisovatelů své generace! 

Velký rozhovor s Edouardem Louisem bude moderovat Eva Svobodová.

Akce se uskuteční v sále Kina 35 a proběhne ve francouzštině se simultánním překladem do češtiny.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Paseka.


Edouard Louis, rodným jménem Eddy Bellegueule, je francouzský spisovatel. Jeho první autobiografický román En finir avec Eddy Bellegueule, v němž vypráví o svém dětství v pikardské vesnici a o své cestě za únikem z nejistoty a společenské determinace, se v roce 2015 stal literárním fenoménem. Kniha se stala mezinárodním bestsellerem a v českém překladu ji vydalo nakladatelství Paseka pod názvem Skoncovat s Eddym B. Od té doby vydal další neméně oceňované romány: Histoire de la violence v roce 2016 (Dějiny násilí, Paseka, 2019), Qui a tué mon père v roce 2018 (Kdo zabil mého otce, Paseka, 2021),  Combats et métamorphoses d'une femme v roce 2021 (Boje a proměny jedné ženy, Paseka, 2022)  a Changer : méthode v roce 2021 (Jak se stát jiným, Paseka, 2023).

Eva Svobodová je politoložka a publicistka se zaměřením na společensko-politická témata. V současnosti přispívá do vysílání Českého rozhlasu Plus a Radia Wave a je šéfredaktorkou časopisu Mezinárodní politika. Studuje doktorát na Univerzitě Karlově v Praze a Science Po v Paříži.

 

Přidejte se k nám


Členská karta Francouzského institutu
Chci se stát členem