fr  /  cz

Svět knihy 2023 | Velký rozhovor s Maylis de Kérangal

V češtině a ve francouzštině.


Francouzský institut v Praze si vás u příležitosti Světa knihy 2023 dovoluje pozvat na rozhovor s francouzskou autorkou bestsellerů a držitelkou několika literárních cen Maylis de Kérangal, který se uskuteční v sobotu 13. května od 12 hodin

Maylis de Kérangal v rozhovoru představí svůj román Réparer les vivants, jehož český překlad vyšel v březnu 2023 v nakladatelství Maraton pod názvem Život za život

V románu Réparer les vivants popisuje Maylis de Kérangal 24 hodin následujících po nešťastné smrti mladého muže při surfování na pláži v Le Havru: od nelehkého úkolu informovat rodiče o smrti jejich syna a získat jejich souhlas s darováním orgánů, přes smutek a nepochopení příbuzných až po úlevu příjemkyně, která čeká na nové srdce. Stejně tak realistické jako poetické vyprávění o transplantaci srdce se stává literárním eposem, sborovým i intimním, v němž je srdce vnímáno jako vitální sval i jako sídlo afektu a lásky.

Po Velkém rozhovoru bude od 13 hodin následovat autogramiáda na stánku Francouzského institutu v Praze. 

Jedinečná příležitost diskutovat a setkat se s jednou z významných představitelek současné francouzské literatury!


Velký rozhovor s Maylis de Kérangal bude moderovat Jovanka Šotolová, vyučující na Fakultě translatologie UK v Praze, překladatelka a redaktorka internetového literárního časopisu iLiteratura.com.

Maylis de Kerangal publikovala své první romány na začátku tisíciletí a v roce 2010 získala jednohlasně cenu Prix Médicis za román Naissance d'un pont. Poté, co o dva roky později získala Prix Landerneau za román Tangente vers l'est, se v roce 2014 stala první laureátkou ceny Roman des étudiants France Culture-Télérama za román Réparer les vivants, který získal řadu francouzských literárních cen. Román, který v roce 2015 adaptoval pro divadlo Emmanuel Noblet a v roce 2016 pro film Katell Quillévéré, byl přeložen již ve více než třiceti zemích. Celé dílo Maylis de Kerangal bylo v roce 2014 oceněno Grand Prix de Littérature Henri-Gal Francouzské akademie.

 

                  

Přidejte se k nám


Členská karta Francouzského institutu
Chci se stát členem