fr  /  cz

Svět knihy 2023

Francouzský institut v Praze si vás dovoluje pozvat na sérii akcí na oslavu francouzské literatury v rámci knižního veletrhu Svět knihy! V průběhu let se tato akce, která je skutečnou oslavou literatury, stala důležitou kulturní událostí představující velké spisovatele a talenty z Francie, Evropy i celého světa.

Od 11. do 14. května 2023 vás zveme k objevování, poslouchání a setkání s desítkou hostů v rámci programu přednášek a diskuzí o literatuře, humanitních a společenských vědách, jakož i workshopů pro mladé publikum.

Cílem, k němuž směřují jednotlivé programové linky, je nechat zaznít nové hlasy francouzské literatury v Praze, v České republice, nechat vyniknout rozmanitost francouzské tvorby a oslovit čtenáře všech věkových kategorií. Naším úkolem je objevit a obhájit talenty dnešní literatury: talenty osvědčené, nové i ty zapomenuté!


Na programu:

-    ve čtvrtek 11. května od 16 hodin kulatý stůl o martinické literatuře se spisovateli Alexandrou Deglise a Bernardem Gaëtanem Lagierem, po němž bude následovat autogramiáda,

-    v pátek 12. května v 15 hodin konference o českých dějinách a duchovní kultuře 17. a 18. století s historičkou Marií-Elizabeth Ducreux,

-    v sobotu 13. května beseda a autogramiáda s oceňovanou autorkou Maylis de Kérangal od 12 hodin, a prezentace knihy A l'enseigne du lion de Bohême švýcarského historika Denise Dumoulina od 16 hodin


Vyhlásíme také vítěze nebo vítězku letošního ročníku soutěže Český Goncourt! Porota složená ze studentů různých českých univerzit, vedená spisovatelem Bernardem Gaëtanem Lagierem, vám po měsících práce a intenzivních úvah oznámí svůj výběr v pátek 12. května ve 13 hodin. 

V rámci programu pro profesionály se ve čtvrtek 11. května v 18 hodin sejdou překladatelé, novináři a knihovníci, aby společně probraly možnosti spolupráce a příležitosti k získání podpory k publikaci.

A konečně nakladatelství PinkBox nabídne filozofický workshop pro děti za výjimečné účasti Jiřího Bartoníka a Barbory Fialové v sobotu 13. května v 10:30 hodin. 


Akce Francouzského institutu v Praze vám umožní pokračovat v objevování francouzsky psané literatury a ani sedmé umění nezůstane stranou! Zveme vás na  filmovou projekci literární adaptace Réparer les vivants v pátek 12. května, které bude předcházet diskuse se spisovatelkou Maylis de Kérangal.


Naším posláním je dát slovo světu knih, autorům, knihovníkům, překladatelům, nakladatelům, knihkupcům a čtenářům, znovu podpořit ediční tvorbu a obnovit dialog s publikem.

Doufáme, že rozšíříte naše řady a těšíme se na vás.

 

   

Přidejte se k nám


Členská karta Francouzského institutu
Chci se stát členem