fr  /  cz

Hanuš Hachenburg: Svědectví z Terezína

Přednes poezie Hanuše Hachenburga s hudebním doprovodem - Claire Audhuy (hlas) a Tristan Lescêne (violoncello)

Hanuš Hachenburg: Le Cœur est un feu
Compagnie Rodéo D’âme
Režie Baptiste Cogitore
Délka: 60 minut
Nevhodné pro děti do 12ti let.

online

Den 27. ledna je výročím osvobození koncentračního tábora v Osvětimi. Právě toto datum si Francie zvolila pro Den upomínky genocid a prevence zločinů proti lidskosti. My Vám v tento významný den nabídneme online četbu vybraných básní Hanuše Hachenburga – třináctiletého chlapce transportovaného do Terezína.
 
27. ledna budete mít možnost vidět na stránkách Českého centra hudbou doprovázenou četbu vybraných básní z díla Le Cœur est un feu, a to od 9 hodin ranních až do půlnoci. Tato básnická sbírka Hanuše Hachenburga je svědectvím života v koncentračním táboře. Básně přednese Claire Audhuy, v hudebním doprovodu violoncellisty Tristana Lescêna ze společnosti Rodéo d’âme, v režii Baptista Cogitora.
Básně ze sbírky Hledáme strašidlo Hanuše Hachenburga jsou k dostání na stránkách společnosti Rodéo d’âme
 
Nedivte se pak, že jsem musel někomu svěřit a svěřil jsem se papíru. Papír je tichý, snese vše, mohl jsem si na něm vylít zlost, zaplakat a také se zaradovat. [...] U mne jsou básně tím, co jiným přátelé, tím, co nemohu komukoli říci, poněvadž by se mi vysmál. 
(Hanuš Hachenburg, 1943)

Hanuš Hachenburg se narodil v roce 1929. V roce 1942 byl transportován do Terezína, kde se spolu s kamarády z bloku L417 (bývalá škola přeměněná v dětský domov) podílel na tvorbě a redakci tajného časopisu Vedem. Hanuš přijel do ghetta 24. října 1942 a 18. prosince 1943 z něj byl transportován do Osvětimi. Hanuš ale nebyl pouze básník. Vytvořil také loutkovou divadelní hru, ve které si (na způsob Krále Ubu Alfreda Jarryho) dělá legraci z nacistických katů a jejich kompliců. V Terezíně Hanuš přebýval v Domově 1, ve kterém si chlapci vytvořili samosprávu, tzv. republiku Škid. Hanuš byl zavražděn v Březince 11. července 1944, v podvečer svých patnáctých narozenin.
 
Tristan Lescêne absolvoval hudební konzervatoř ve Štrasburku. Ve Studio Vocal du Parlement de Musique et Le Masque se věnuje barokní hudbě. Zároveň je sólovým violoncellistou v Opéra Studio ve Štrasburku a členem Komorního Orchestru v Metz. Je autorem hudby k divadelní hře La Guerre de Joseph autorky Claire Audhuy, kterou v roce 2015 i sám interpretoval.

Claire Audhuy je doktorkou umění, která se specializuje na divadelní hry tvořené vězni v koncentračních táborech. Je také autorkou a režisérkou. Z utajovaných textů Hanuše Hachenburga vytvořila první francouzskou edici a použila je i ve svém díle z roku 2017, Le Cœur est un feu.

Představení budete moci sledovat na internetových a facebookových stránkách Českého centra.
 

Přidejte se k nám


Členská karta Francouzského institutu
Chci se stát členem