fr  /  cz

Ohlédnutí za Světem knihy

Pénélope Bagieu

Francouzská komiksová hvězda, která prorazila komiksem o třicátnici Joséphine, která by se bez ostychu mohla nazvat francouzská Bridget Jonesová. Na Svět knihy přijela představit komiks Nebojsy (vydalo nakladatelství Lipnik v překladu Sáry Vybíralové), sérii portrétů žen z různých historických období, které se nebály jít si za svým svému okolí či době navzdory.
Připomeňte si setkání s Pénélope Bagieu na Světě knihy.
Rozhovor Pénélope Bagieu s dalšíneméně nadanou autorkou a ilustrátorkou Magali Le Huche.
Její knihy naleznete jednak v Mediatéce Francouzského institutu či na Culturethèque
Rovněž jsou k zakoupení v Librairie Francophone ve Francouzském institutu v Praze či na www.lireka.com. A české vydání komiksu Nebojsy seženete v knihkupectvích.

Velký rozhovor s Pénélope Bagieu a Magali Le Huche / Setkání s autorem:

Muriel Barbery

Jak se o ní vyjádřila jedna čtenářka na nejmenovaném literárním webu, Muriel Barbery má vzácný dar tvořit zenovou literaturu. Zaměří se na každý maličký detail, každému slovu, každé větě dodá správnou vůni, barvu, chuť, melodii, takže celý text vnímáte všemi smysly a vychutnáváte si jej v tichém opojení a s blažeností v duši. Tak tomu bylo už v jejím prvním románu S elegancí ježka o nezvyklém přátelství geniální dívenky a nerudné domovnice, či v lyrickém Život elfů. Jako literární zenová zahrada se jeví i její poslední kniha Růže sama o Rose, která přijíždí do Japonska seznámit se s poslední vůlí svého mrtvého otce, kterého nikdy nepoznala.
Vraťte se k rozhovorům Muriel Barbery na Světě knihy:
Velký rozhovor s Muriel Barbery.
V knihovně Muriel Barbery a Radky Denemarkové.
Knížky Muriel Barbery jsou k vypůjčení v Mediatéce Francouzského institutu v Praze,  či na Culturethèque

Ve všech knihkupectvích můžete zakoupit i většinu jejich románů v češtině, které vyšly v nakladatelství Host: S elegancí ježka (přeložil Petr Christov), Růže sama (přeložila Eva Sládková) či Život elfů (vydalo nakladatelství Jota v překladu Kateřiny Štáblové).

Autorské dialogy: V knihovně Muriel Barbery a Radky Denemarkové / Diskuze

Laurent Binet

Stoupající hvězda současné francouzské literatury Laurent Binet zavítal na Svět knihy a stály se tam na něj fronty! České čtenáře si získal už svou prvotinou HhhH o atentátu na Heydricha. Jeho lingvisticko-filosofická detektivka Sedmá funkce jazyka zase pobaví i ty, pro které jsou ony disciplíny španělskou vesnicí.
Na Světě knihy představil svůj poslední román Civilizace, ve kterém si s humorem a bravurností sobě vlastní pohrává s myšlenkou konkvisty naruby – jak by to vypadalo, kdyby se Inkové vydali na válečné tažení renesanční Evropou.
Jestli jste jeho debaty na Světě knihy nestihli, nezoufejte, jsou ke shlédnutí na kanálu Světa knihy. Velký rozhovor s Laurentem Binetem Facebook
Rozhovor s Alenou Mornštajnovou o alternativních dějinách. https://www.facebook.com/svetknihypraha/videos/659575631688126

Všechny jeho knihy jsou k zapůjčení v Mediatéce http://prague.opac3d.fr/search.php?all_institutions=&auto_complete_all=&lookfor=laurent+binet&type=all  a online v Culturethèque  https://www.culturetheque.com/CZE/SearchMinify/RODHA2qbb02IaP8jAmvjCg Francouzského institutu. Také si je můžete objednat a zakoupit v Librairie Francophone Francouzského institutu v Praze nebo na www.lireka.com.
Jestli nevládnete francouzštinou, tak nesmutněte, všechny jeho knížky vydalo nakladatelství Argo v češtině ve skvělém překladu Michaly Markové a jsou k dispozici v knihkupectvích či knihovnách.

Laurent Binet, Alena Mornštajnová: „Spisovatel a historická fikce“ / Diskuze

 

Jérôme Bonnetto

Autorské dialogy: Jérôme Bonnetto a Marek Šindelka, „Evropa exilu” / Setkání s autorem
 

 

Benoît Duteurtre

Ironický pohled na současné dění, nadsázka a čtivost – to jsou ve zkratce charakteristické znaky románů Benoîta Duteurtra. Stačí si vzpomenout na jeho poslední v češtině vydaný román Šťastné město, ve kterém se obyvatelé historického centra turisty oblíbeného města stávají povinně zaměstnanci turistické agentury a jednou z atrakcí. Nutno podotknout, že ho k napsání románu inspirovala právě Praha. Všechny jeho knihy vydalo nakladatelství Atlantis v povedeném překladu Evy Blinkové Pelánové nebo Růženy Ostré.
Vraťte se k jeho vystoupení na Světě knihy: https://www.facebook.com/svetknihypraha/videos/887912745434804
V Mediatéce na vás čekají všechny jeho knihy v češtině i ve francouzštině. Ve francouzštině je můžete zakoupit buď v Librairie Francophone či na www.lireka.com.

 

Lenka Horňáková-Civade

V současnosti snad nejznámější česká spisovatelka ve Francii, která spravedlivě vydává knížky jak ve své adoptivní domovině Francii, tak i tady v České republice. Lenka Horňáková-Civade přijela na Svět knihy představit svou poslední knihu Symfonie o novém světě. Do příběhu o svobodě a o složité cestě k ní je zakomponována skutečná historická postava právníka a diplomata Vladimíra Vochoče.
Symfonii o novém světě či Marie a Magdalény seženete v naší Mediatéce v češtině i v originálním znění http://prague.opac3d.fr/search.php?type=all&lookfor=lenka+hornakova+civade. Všechny ostatní autorčiny knížky, jak ty autobiografické, tak romány, vydalo nakladatelství Argo a seženete je ve všech knihkupectvích. Ve francouzštině si je můžete objednat buď v Librairie Francophone či na www.lireka.com.

 

Magali Le Huche

Zvukové knihy pro nejmenší o pejskovi Packa, který poznává různé hudební styly (jazz, rock, Vivaldi, Mozart), znají skoro všichni rodiče malých dětí po celé Evropě, Českou republiku nevyjímaje (u nás je vydává nakladatelství Axióma). Tato mladá nadaná autorka a ilustrátorka, která je skvělou vypravěčkou, však na Světě knihy přišla představit svou další tvorbu pro děti a mládež, zejména grafický román Nowhere girl o dívence, která se nadchne pro hudbu nesmrtelných Beatles. Pevně doufáme, že se i další její knihy v budoucnu dočkají českého vydání!
Objevte další knihy od autorky v Culturethèque nebo v naší Mediatéce.

Velký rozhovor s Pénélope Bagieu a Magali Le Huche / Setkání s autorem
 

 

Program Kundery

Během bohatého programu o Milanu Kunderovi vystoupilo také několik zajímavých hostů. Například reportérka Le Monde Ariane Chemin, která napsala knihu A la recherche de Milan Kundera (Hledání Milana Kundery) či životopisec Jean-Dominique Brierre, autor Kunderovy biografie, která vyšla v nakladatelství Argo pod názvem Milan Kundera – život spisovatele (překlad Lucie Šavlíková).

Zaposlouchejte se do debat o Kunderovi:

Milan Kundera: život spisovatele:

Můj Milan Kundera / Diskuze

Tyto autory naleznete také v Mediatéce a o knize Ariane Chemin si můžete poslechnout zajímavý podcast na Culturethèque.
Knihy od těchto autorů ve francouzštině si můžete zakoupit v Librairie francophone ve Francouzském institutu v Praze nebo na www.lireka.com.

 

Přidejte se k nám


Členská karta Francouzského institutu
Chci se stát členem