fr  /  cz

Sté výročí nákupu děl francouzského umění československým státem

Projekce, kolokvium, výstava

Národní Galerie Praha a Kino 35

Sté výročí nákupu děl francouzského umění československým státem
V roce 2023 slavíme sto let od doby, kdy pod záštitou prezidenta republiky Tomáše Garrigua Masaryka československý stát uskutečnil velkorysý nákup francouzského umění. Ten byl výsledkem dlouhodobého zájmu české kulturní scény o francouzské výtvarné umění a zároveň měl demonstrovat sympatie mezi mladým středoevropským státem a Francií na úrovni evropské kulturně-politické diplomacie. Státní umělecké sbírky tak získaly několik desítek obrazů, plastik, kreseb a grafik světoznámých umělců.

Projekce a diskuze v Kině 35
Francouzský institut v Praze, Národní galerie Praha a Česká televize spojily své síly, aby společně oslavily toto sté výročí. Zveme vás ve čtvrtek 2. listopadu v 18.30 hodin do Kina 35 Francouzského institutu v Praze na předpremiéru dokumentárního filmu Nákup století. 1923: Zrod francouzské sbírky, režiséra Petra Záruby. Po projekci bude následovat diskuse s historiky umění, kterou bude moderovat Anna Kubišta.
Film je v češtině s francouzskými a anglickými titulky. Diskuse bude tlumočena do češtiny, angličtiny a francouzštiny. Vstup zdarma, doporučujeme rezervaci.

Mezinárodní konference „1923-2023 – Sté výročí státního nákupu francouzského umění“
Ve čtvrtek 2. a v pátek 3. listopadu pořádá Národní galerie Praha mezinárodní sympozium. Sejdou se zde historici umění z celého světa, aby se dozvěděli více o historických, politických a diplomatických souvislostech akvizice a o různých aktérech, kteří se na nákupu podíleli.
Konference je otevřená veřejnosti. Vstup je zdarma. Program v češtině a angličtině, překlad zajištěn. Program konference.

Výstava v Národní galerii Praha
Národní galerie Praha připravila u této příležitosti audioprůvodce pro vybraná francouzská díla ve svých sbírkách. Mnohá díla umělců, jako jsou Georges Braque, Paul Cézanne, Camille Corot, Gustave Courbet, Honoré Daumier, Eugène Delacroix, André Derain, Charles Despiau, Paul Gauguin, Vincent Van Gogh, Henri Matisse, Claude Monet, Pablo Picasso, Camille Pissarro, Auguste Renoir, Henri Rousseau, Georges Seurat jsou v současné době vystavena ve stálých expozicích 1796⁠–⁠1918: Umění dlouhého století a 1918⁠–⁠1938: První republika ve 3. a 4. patře Veletržního paláce. 
Informace o výstavě

Přidejte se k nám


Členská karta Francouzského institutu
Chci se stát členem