fr  /  cz

Akademie Versailles 2023

Akademie Versailles je mezinárodní vzdělávací projekt zaměřený na interpretaci francouzské barokní hudby a specifika její dobové interpretace. Projekt je připravován pražským centrem historických umění Collegium Marianum ve spolupráci s Pražskou konzervatoří, Francouzským institutem v Praze. Je také součástí dlouhodobé spolupráce mezi mezinárodním hudebním festivalem Letní slavnosti staré hudby a prestižním CMBV (Centre de musique baroque de Versailles), jehož úkolem je zachování a šíření dědictví zejména francouzské barokní kultury.

Letos jsou kurzy vedené francouzskými lektory zaměřené na hru v barokním orchestru a individuální lekce sólového zpěvu. Barokní orchestr bude pracovat pod vedením François Lazarevitche, který vyučuje flauto traverso, zobcovou flétnu a musette na konzervatoři ve Versailles. Lekce sólového zpěvu povede Chantal Santon Jeffery, jedna z nejlepších francouzských sopranistek současnosti, která se studenty v Praze pracuje opakovaně.

Společným jmenovatelem spolupracujících institucí je pořádání kulturních událostí mimořádné umělecké kvality, které významně přispívají k uchovávání a popularizaci (ne)hmotného kulturního dědictví. Důležitý je aspekt mezinárodní spolupráce a důraz na přesah do oblasti vzdělávání. Nová spolupráce zásadním způsobem rozšiřuje téma propojení kulturních tradic České republiky a Francie, které se dramaturgií projektů pořádaných institucí Collegium Marianum prolínalo i v předchozích desetiletích.

Přidejte se k nám


Členská karta Francouzského institutu
Chci se stát členem