fr  /  cz

Festival KoresponDance

Mezinárodní festival současného tance, pohybového divadla a nového cirkusu KoresponDance vstupuje do svého 11. ročníku. Tato přehlídka současného pohybové umění uvádí každoročně v letním období prestižní české i zahraniční umělce v tematickém prostoru v Praze, a to 27. června a 13. až 16. července na své hlavní základně ve Žďáru nad Sázavou. Tamní zámek, ulice města a další veřejná prostranství s jedinečným geniem loci se stávají jevištěm tanečního a cirkusového umění a ožívají i za přispění veřejnosti. Program festivalu opět láká na rozmanitá performance, komunitní projekt, filmové projekce, hudební show, workshopy či diskuse a především na spoustu zábavy a letního povyražení.


Cie Nomad: Yin Zéro
27.6.2023, 20:00, CAMP, Praha
15.7.2023, 20:30 a 16.7.2023, 19:30: Zámek Žďár nad Sázavou

Napadlo vás někdy hledat v tanci architektonické linie? Yin Zéro jedním z takových je, snoubí se v něm vertikální i vodorovné linie typické pro Pragera a ty zakřivené, typické pro Santiniho barokní gotiku.

V tomto tanci spatříte mnoho protikladů, které se spojí ve smysluplný celek. Je to duet, v němž jsou tři. Dva tanečníci – žongléři a žonglování samotné, které je zcela v souladu s pohybem těl. Yin Zéro se inspiruje v tanci dervišů, kdy se rotující tanečníci a společně s nimi i obecenstvo dostává do jakéhosi transu. Nechte se tímto hypnotickým představením zcela pohltit i vy.

Na scénu vstupují dva muži za doprovodu hudby z 50. let. Postupně se zbavují posledních zbytků každodennosti a manipulují s míčkem v plynulém a virtuózním žonglování. Hudba se postupně stává moderní a nabývá na síle. Těla rotují v tanci, sukně ožívá, fyzický výkon se zintenzivňuje. Ve stavu extrémního naslouchání se oba tanečníci nacházejí v jemné rovnováze mezi žonglováním, tancem, publikem a hudbou.

Délka představení: 25 min


Compagnie La Méandre : Bien Parado
13.7.2023, 16h30, Náměstí Republiky, Žďár nad Sázavou

14.7.2023, 17h45 a 16.7.2023, 18h30: Nádvoří zámku Žďár nad Sázavou

Bien Parado je přílivem energie a tance nejen ze strany umělce, ale i jeho publika. Roztančete město společně s Jane Fournier a objevte v sobě nepoznanou energii a radost z tance. Na cestě ke společné symbióze se setkáte se Sevillanou, španělským folklorním tancem pocházející z Andalusie, s hip hopem a elektronickou hudbou.
Otevřením nezbytného dialogu mezi tím, co považujeme za neměnné a svobodou, dědictvím a jeho dekonstrukcí, duchovní hudbou a elektronickou hudbou, tradičním tancem a současným tancem, tanečnice prozkoumává všechny body, kde se tyto dva světy setkávají, aby vznikl společný pohyb. Bien Parado je cestou ke kořenům, zkoumáním vztahu k sobě samému i k divákům. Ti se stávají postavou, spoluvytvářejí atmosféru a sílu představení, obě strany využívají kolektivní energii.

Dřevěná krychle je jevištěm a společně s veřejným prostorem fungují jako jediná kulisa, ve které se tanečnice a hudebník navzájem ochočují a protínají čas, dokud nenajdou společný rytmus. Bien Parado je ódou na svobodu a ve svém závěru vyzývá i samotné diváky ke spontánnímu společnému tanci.

Délka představení: 40 min 


Compagnie Fêtes galantes : Requiem – la mort joyeuse
Dolní hřbitov, Žďár nad Sázavou
14.7.2023, 20h00

Může být smrt hypnoticky krásná a plná energie? Santini ukazuje ve svých dílech a Béatrice Massin v tanci, že ano. Jeho architektura a její choreografie jsou dokonalé, plné barev a síly, energie, která si podmaňuje své okolí i diváky.

Dvanáct tanečníků, podmanivá hudba Mozartova Requiem a špičková choreografie spojující prvky barokního a současného tance. Nejnovější taneční dílo renomované francouzské choreografky Béatrice Massin zažijí diváci poprvé v České republice ve Žďáře nad Sázavou, v místě, kde stojí vrcholná díla barokního architekta Santiniho, od jehož úmrtí letos uběhne rovných 300 let.

Rekviem – Radostná smrt je choreografická freska variující od intimity až po sbor. Je inspirovaná mexickým svátkem mrtvých, který je plný barev a vzpomínka na zemřelé přináší energii a radost do našeho současného života. V návaznosti na barokní myšlení, ve kterém jsou oxymórony zásadní, vznikl i tento o radostné smrti. A právě proto na tomto "danse macabre” není nic pohřebního. Je to hymnus na radost.

Délka představení: 60 min


REZONANCE – Fêtes galantes a Collegium 1704
Zelená Hora, Žďár nad Sázavou

15.7.2023, 18:30 a 19:30
16.7.2023, 18:30 a 19:30

Rodí se choreografický a hudební dar pro kapli na Zelené hoře.
Zelená hora. Výstup je fyzicky náročný a cestu na toto meditační místo, které není ničím jiným než stoupající spirálou, jakou si pro svou kapli představoval Santini, si musíte zasloužit. Zde, spočívajíc na své skále, Zelená hora jen čeká, až se domluví s hudbou a tancem.

Jako světlo roztančeme kameny, uveďme do pohybu architekturu Zelené hory, sledujme její siločáry a křivky. Jako voda vklouzněme do hudebního proudu, do proměnlivosti jejích barev, nechme se unášet rozmanitostí energií. Tanec utká v pětiúhelníku kaple trojrozměrnou síť. Ukotvuje se v zemi, aby v souzvuku s architekturou a hudbou vztyčil spirály. Tak se rodí choreografický dar pro kapli na Zelené hoře. Béatrice Massin

Délka představení: 30 minut

Prodej vstupenek

Přidejte se k nám


Členská karta Francouzského institutu
Chci se stát členem