fr  /  cz

Dny evropského filmu 2022

06 – 10/04 Praha
07 – 10/04 Ostrava
08 – 12/04 Brno
06 – 13/04 Boskovice, Červený Kostelec, Havířov, Hodonín, Hradec Králové, Jablonec nad Nisou, Vrchlabí, Šumperk

Česká republika

Dny evropského filmu jsou opět zde! DEF se vrací do sálů a jak napovídá vizuál s fénixem rodícím se z popela, bude v plné síle – původně filmová přehlídka se letos transformuje do soutěžního festivalu. DEF nabízí divákům stále kvalitní evropské filmy, hlavní soutěž bude zaměřena na debuty, festival navíc nabídne soutěžní sekci hudebních filmů.

Na programu je letos přes čtyřicet evropských filmů, z toho čtyři výrazné francouzské tituly. Na předním místě festival uvádí českou premiéru nového snímku Xaviera Giannoliho Ztracené iluze, který je úspěšnou adaptací známého Balzakova díla. Tato oslňující historická a zároveň moderní freska si odnesla sedm Césarů, včetně Césara za nejlepší film a získala také cenu Lumière za nejlepší scénář. Film vstupuje do českých kin díky distribuční společnosti Film Europe.

Soutěžní sekce Film & Hudba představí v mezinárodní premiéře avantgardní dílo renomovaného francouzského skladatele a hudebního producenta Para One Přízrak: příčetnost, šílenství a rodina. Toto překvapivé filmové dílo, které je pátráním po dojemném tajemství vlastní rodiny, je směsicí dokumentu a vyprávění, filmovým autobiografickým a poetizovaným vyprávěním na hranici mezi skutečností a fikcí.

Sekce Hvězdy nabízí filmový muzikál Tralala režisérské dvojice Arnauda a Jean-Marie Larrieuových uvedený na loňském festivalu v Cannes. Surealistický příběh pouličního zpěváka, kterého ztvárnil vynikající Mathieu Amalric, se představí poprvé českému publiku právě v rámci DEF.

Nová sekce Naděje je věnovaná tématům ekologie a udržitelnosti nabídne divákům vynikající dokument Sněžný levhart režisérské dvojice Marie Amiguet a Vincent Munier. Tento přírodopisný snímek, který doprovázejí původní hudební kompozice Nicka Cavea a Warrena Ellise, si odnesl Césara za nejlepší dokument.


29. ročník přehlídky evropských filmů se koná od 6. do 10. dubna v Praze, od 7. do 10. dubna v Ostravě, od 8. do 12. dubna v Brně a od 6. do 13. dubna v Boskovicích, Červeném Kostelci, Havířově, Hodoníně, Hradci Králové, Jablonci nad Nisou, Vrchlabí a v Šumperku.

Kompletní program na: www.eurofilmfest.cz

Přidejte se k nám


Členská karta Francouzského institutu
Chci se stát členem