fr  /  cz

Přenos koncertu PKF - Prague Philharmonia u příležitosti zahájení francouzského předsednictví v Radě EU (pocta Ravelovi)

Tento večer byl připomínkou pražského koncertu francouzského skladatele Maurice Ravela, který v únoru 1932 dirigoval v Novém německém divadle, dnešní Státní opeře, Koncert pro klavír a orchestr G dur, zkomponovaný pouhý měsíc předtím. Toto odlehčené dílo, v němž skladatel vyzdvihuje brilantnost klavíristy, přednese skvělý francouzský klavírista Michel Dalberto. Ravela jsme také připomněli extatickým Bolerem, jednou z nejpopulárnějších skladeb klasické hudby vůbec, a verzí Debussyho poetické Sarabandy, původně napsané pro klavír. Program doplnila Malá suita pro orchestr George Bizeta a Toccata e due canzoni Bohuslava Martinů, která díky talentu Stanislava Gallina nejlépe ilustruje úzké umělecké vztahy mezi Českou republikou a Francií.
Program řídil francouzský dirigent Emmanuel Villaume.




Tento výjimečný koncert, který se uskutečnil 2. února v Obecním domě, byl zaznamenán Českou televizí a bude odvysílán na ČT ART. Všichni, kteří se tohoto slavnostního večera nemohli zúčastnit, jsou srdečně zváni ke sdílení této krásné hudební chvíle "Pocta Ravelovi" během přenosu České televize na velkém plátně našeho Kina 35.

Za přítomnosti Alexise Dutertra, velvyslance Francie v České republice, Kateřiny Kalistové, ředitelky PKF - Prague Philarmonia.

Projekci bude předcházet krátký úvod v angličtině k Ravelově hudbě, který přednese Aleš Drenik (PKF - Prague Philarmonia).  



Upozorňujeme, že pro vstup na tuto akci platí platné předpisy (úplné očkování nebo potvrzení o prodělání nemoci během posledních 180 dnů).

 

Přidejte se k nám


Členská karta Francouzského institutu
Chci se stát členem