fr  /  cz

Rozhovor s Édouardem Louisem: Třída a maskulinita

Ve francouzštině se simultánním překladem do češtiny.
Rezervace nutná (formulář se zobrazí kliknutím na vstupenky níže).

Kino 35
Štěpánská 35, Praha 1

Pro velký zájem o pondělní Velký rozhovor se spisovatelem Edouardem Louisem přidáváme ještě jedno setkání, v úterý 16. května od 17:30 hodin v Kině 35 ve Francouzském institutu v Praze! 

Rozhovor povede literární kritik, spisovatel a novinář Jan Bělíček. Tématem bude tentokrát otázka sociálního konstruktu maskulinity a role, kterou hraje v naší společnosti a zejména v nižších sociálních třídách. Srovnáním situace ve francouzském a českém kontextu se pokusíme pochopit, jak sociální původ jedince určuje jeho vztah k genderu a konkrétně k mužskému pohlaví?


Edouard Louis, rodným jménem Eddy Bellegueule, je francouzský spisovatel. Jeho první autobiografický román En finir avec Eddy Bellegueule, v němž vypráví o svém dětství v pikardské vesnici a o své cestě za únikem z nejistoty a společenské determinace, se v roce 2015 stal literárním fenoménem. Kniha se stala mezinárodním bestsellerem a v českém překladu ji vydalo nakladatelství Paseka pod názvem Skoncovat s Eddym B. Od té doby vydal další neméně oceňované romány: Histoire de la violence v roce 2016 (Dějiny násilí, Paseka, 2019), Qui a tué mon père v roce 2018 (Kdo zabil mého otce, Paseka, 2021),  Combats et métamorphoses d'une femme v roce 2021 (Boje a proměny jedné ženy, Paseka, 2022) a Changer : méthode v roce 2021 (Jak se stát jiným, Paseka, 2023).

Přidejte se k nám


Členská karta Francouzského institutu
Chci se stát členem