fr  /  cz

Festival FRAME: zaměřeno na francouzský komiks

FRAME Prague Comics Art Festival je jediným čistě komiksovým festivalem v Praze, který každoročně nabízí to nejlepší ze současného autorského komiksu, ilustrace a samovydavatelské tvorby. Cílem festivalu je představit veřejnosti malá nakladatelství, dynamickou komunitu autorů a tvůrčích kolektivů, kteří posouvají hranice komiksu a ilustrace. 

Ročník 2021 naváže na loňské téma „Bande dessinée 2020 - Rok komiksu ve Francii“, jež v roce 2020 nebylo možné kvůli omezením spojeným s pandemií koronaviru festival realizovat v původním formátu, a tak francouzský komiks dostane prostor i letos. 

Návštěvníci se mohou těšit na dva zástupce dynamické francouzské komiksové scény:

•    na Jeana-Louise Gautheyho, autora a nakladatele, jednoho ze zakladatelů nakladatelství Cornélius, které letos slaví 30 let existence, a které představí na festivalu v neděli 14.11. ve 14:15 – 15:30.



•    a na Lisu Weill z Lyon BD Festival, která 
o    v sobotu 13.11. v 16:45 představí projekt Comic Art Europe, jehož cílem je posílit komiksové odvětví v Evropě, zejména v kontextu anglosaské a japonské dominance v tomto žánru
o    a v sobotu 13. 11. v 14:45 zúčastní se debaty „Komiksové festivaly v době pandemie“.



Ve spolupráci s Francouzským institutem v Praze vyhlásí festival FRAME od pondělí 25. 10. mezinárodní „framestagramovou“ soutěž, kdy má účastník za úkol vytvořit komiks libovolného rozsahu na téma „protest“ a sdílet ho s hashtagy #framestagram2021 #frameprague na Instagramu. 

Uzávěrka soutěže je 30. 11. 2021. Po tomto datu odborná porota z řad FRAME festivalu a Francouzského institutu v Praze vybere jednoho vítěze, který obdrží finanční odměnu ve výši 2600 Kč.

Uvidíme se v Divadle X10 o druhém listopadovém víkendu! Těšíme se na vás!
 

Přidejte se k nám


Členská karta Francouzského institutu
Chci se stát členem