fr  /  cz

18. ročník festivalu Tvůrčí Afrika aneb Všichni jsme Afričani

23. května

Festival Tvůrčí Afrika aneb Všichni jsme Afričani pořádá sdružení Komba. Ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR, které organizuje Týden Afriky.
www.tvurci-afrika.cz

Vstupenka platí na tři představení!
150 Kč
Pro studenty 100 Kč na místě

  • Pondělí 23. 5.

Francouzský institut v Praze, Štěpánská 35

CARTE BLANCHE A GREG GERMAIN – SLAVNOSTNÍ ZAKONČENÍ FESTIVALU
Slavný herec a režisér vás zve ke sledování záznamů divadelních představení z avignonského divadla Chapelle du Verbe Incarné a zároveň k poslechu scénického čtení z děl autorů, kteří ovlivnili jeho život a kariéru.

17.00 CHANTAL LOÏAL: ŘÍKAJÍ TI VENUŠE (Axe Sud, Francie a Cie Difé Kako, Guadeloupe, 2015, 40 min.)
Divadelní režie a choreografie: Chantal Loïal a Philippe Lafeuille
Režijní spolupráce Paco Dècina
Režie filmového záznamu: Greg Germain
Tančí a hraje: Chantal Loïal
Záznam taneční inscenace z Chappelle du Verbe Incarné v Avignonu
Narodila se jako Sawtche, pokřtěna byla jako Saartjie Baartman, známější je však jako Hotentotská Venuše... Tanec a slova vyjadřující rozhořčení a vztek.

18.00 KOFI KWAHULÉ: BINTOU (Axe Sud a France Télévision, Cie O,10, 2009, 91´, Francie)
Divadelní režie: Laëtitia Guédon
Režie filmového záznamu: Greg Germain
Hrají: Annabelle Lengronne, Alexandre Jazédé, Olivier Desautel, Yohan Pisiou, Dilène Valmar, Aliou Cissé, Mata Gabin, Marie-Jeanne Owono, Sol Espeche, Gaëlle Bourgeois, Juliette Wiatr, Laurent Gernigon, Emmanuel Mazé, Frédéric Merme, Olivier Berhaut, Dâwa Litaaba-Kagnit
Záznam divadelní inscenace z Chappelle du Verbe Incarné v Avignonu
Příběh třináctileté dívky, dcery černošských afrických přistěhovalců, která sní o kariéře břišní tanečnice, je vůdkyní gangu Lykaonů a odmítá všechny formy autority.

20.00 GREG GERMAIN: CESTA DO PAMĚTI – scénické čtení
Greg Germain listuje svým životem a kariérou a potkává autory, kteří zkřížili jeho životní i uměleckou dráhu… Rupaire, de Vigny, Musset, Césaire, Hugo, Glissant, Rostand, Chamoiseau, Walcott… 
Ve francouzštině s překladem do češtiny. 

Vstup na večer slavnostního zakončení festivalu: 100,- a 150,- Kč.


Hosté festivalu Tvůrčí Afrika

Greg Germain
Známý francouzský filmový a divadelní herec, režisér a divadelní ředitel s kořeny na Guadeloupu. Prezident Avignonského OFF festivalu v letech 2009 – 2016. Spolu s Marie-Pierre Bousquet vede v Avignonu výtečné divadlo Chapelle du Verbe Incarné, zaměřené na zámořskou a africkou dramaturgii. Stal se jedním z prvních herců tmavé barvy pleti ve francouzské televizi, jimž se dostalo zejména v 70. a 80. letech obrovské popularity. Proslul zejména svojí rolí Dr. Alphy v seriálu Médecins de nuit. V oblasti dabingu propůjčil svůj hlas např. americkému herci Willu Smithovi.

Véronique Kanor



Véronique Kanor se narodila martinickým rodičům a vyrůstala v Orléansu. Pracovala jako rozhlasová moderátorka a televizní publicistka, poté se začala věnovat natáčení filmů o afrických předcích. Píše také poezii, která vyšla v nakladatelství Présence Africaine. Většinu svých poetických textů předvádí v žánru pict dub poetry na jevišti s videem. Témata jejích textů jsou často spojena s exilem a identitou. Vystupovala mj. s rapperem Abd al Malikem. Její hru o fotbalistovi Lilianu Thuramovi (Le Temps suspendu de Thuram, vydalo nakladatelství Emila Lansmana) režíroval v roce 2014 Alain Timàr v Théâtre des Halles v Avignonu.

Ali Babar Kenjah



Vlastním jménem Philippe Alain Yerro. Básník a dramatik z Martiniku. Sociolog a rastafarián, který zkoumá vztah mezi společností a kulturou. Vystudoval politologii, získal titul DEA na GEREC a magisterský titul na EHESS. V současné době pracuje na knize o modernitě a kolonialitě v Marseille, archeologii pronikání antilského koloniálního kapitálu do modernizace Francie. Po sociálním hnutí v roce 2009 se přestěhoval do Marseille a v roce 2012 zahájil dekoloniální recyklaci svého způsobu myšlení. Jako vědecký pracovník na univerzitě v Grenoblu (laboratoř PACTE) využívá nástrojů lidové výchovy k tomu, aby spojil dědictví Césaira, Fanona a Glissanta a pokusil se tak znovu vzkřísit utopii, „jíž musí nutně procházet poezie nového jazyka, epickou formu, v níž lidé najdou sami sebe a budou znovu okouzleni...“ Jeho hra Samuel ou la nuit des gens libres je jeho dramatickým debutem.

Přidejte se k nám


Členská karta Francouzského institutu
Chci se stát členem